Porto lover #1- As francesinhas

EN: 
When you talk about Oporto it’s impossible not to think about a francesinha – a typical  sandwich from Oporto with bread, sausage, meat, cheese and french fries. 

I must say that before I lived there I actually didn’t know what it was.
In September of 2011 I moved to Porto to study at the University and I had to adapt to the city, to the “praxes” and to new routines. With all of this happening at the same time i just ate a francesinha on the 21st of November when I turned 18 years old. At first I didn’t like the sauce and I thought that it was a “complex dish” with a lot of things to eat. But, like Fernando Pessoa used to say about Coca-Cola in 1928 – “Primeiro estranha-se. Depois entranha-se”  I quickly ended up liking it.

Today, I love this dish (I can’t wait to go to Oporto again and eat another one :b) and although I hadn’t  eaten a lot of francesinhas such as the people of North of Portugal (I am from Viseu – center of Portugal) I can say that the best one I ever had was the one from the restaurant “Tripeiro”!

But have you ever wondered how this dish was created?
The francesinha was created by Daniel David Silva that was inspired in croquet monsieur (French toast) in his times of emigrant in France. In 1950, the restaurant of Regaleira was the first one to serve this dish that was very simple when it was created, with fewer ingredients.
How about you? What is your favourite place to eat a francesinha?

P.s. I still haven’t eaten a francesinha made in the oven! Where would you recommend to eat one? 

Festival das francesinhas 2014 


PT:
É impossível falar no Porto e não pensar numa francesinha! 
Confesso que até lá viver não sabia bem o que era. 
Em Setembro de 2011 mudei-me para a Invicta para estudar na sua Universidade e com a adaptação à nova cidade, as praxes e as novas rotinas acabei por só comer uma francesinha no dia 21 de Novembro quando fiz 18 anos. Confesso que não gostei muito do molho e achei um prato muito pesado. Mas já dizia o Fernando Pessoa sobre a Coca-Cola em 1928 "Primeiro entranha-se. Depois entranha-se." e rapidamente me habituei a este prato. 
Hoje, adoro francesinhas (mal posso esperar de ir ao Porto outra vez comer outra :b) e apesar de não ter comido tantas como alguém que seja do Norte do país (eu sou de Viseu) posso dizer que a melhor que já comi foi a do restaurante "Tripeiro"! 

A francesinha foi criada por Daniel David Silva que se inspirou no croque monsieur (tosta francesa) nos seus tempos de emigrante em França. E em 1950, a Regaleira é o primeiro restaurante a servir a francesinha que no início era bastante simples. 

E quanto a vocês qual é o vosso sítio predilecto para comer uma francesinha? 

P.s. Ainda me falta experimentar francesinha no forno! Onde recomendam comer uma? 

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Filipa Figueira

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